Móring József Attila
képviselő - FIDESZ Magyar Polgári Szövetség

2008. szeptember 3.

 

Dupla családi pótlék – szimpla éhezés

 

 

 A szocialista-szabaddemokrata kormány az elmúlt esztendőben megszüntette a rendszeres gyermekvédelmi támogatást. Természetesen a hozsannázó hírek nem erről, hanem a családi pótlék emeléséről szóltak, amelynek fedezetét a másik forrás elvétele biztosította. Tehát  - amint azt már akkor is elmondtuk – nem kaptak a családok több pénzt.

Azt is jeleztük, hogy azért lesz baj ebből, mert amíg a rendszeres gyermekvédelmi támogatást garantáltan a gyermekek étkeztetésére, taneszközök beszerzésére vagy éppen ruházat vásárlására fordíthatták az önkormányzatok, ha a pénzt a szülők kapják, akkor semmi garancia nem lesz arra, hogy a gyermekek után kapott pénzt valóban a gyermekekre is költik.

Sajnos igazunk lett.

A településünkön működő két iskolában az étkezési díj tartozás jelenleg mintegy 6 millió forint. Ebből a somogyvári és vityai szülők tartozása 900 ezer forint, amely kéttucatnyi családnál halmozódott föl. A megyei intézményben idén szeptembertől nem kap étkezést az, akinek tartozása van. Somogyvár Község Önkormányzata nem engedi meg, hogy a szülők felelőtlensége miatt éhező gyerekek lézengjenek az iskolában, azért kifizetjük az étkezési térítési díjakat, a tartozások behajtásában pedig segítünk az intézményeknek.

Ezeket a kifizetéseket az átmeneti segély-keret terhére vagyunk kénytelenek biztosítani, így nyilván kevesebb forrás marad az egyéb segítségekre.

De mit tegyenek azok az önkormányzatok, amelyek nem képesek átvállalni a tartozásokat?

A gyerekek rendszeres étkeztetésének biztosításának érdekében szükség van a rendszeres gyermekvédelmi támogatás visszaállítására, valamint a családi pótlék kifizetésének feltételekhez kötésére, vagyis akinek ilyen jellegű tartozása van, annak a pénze a gyermekek ellátását biztosító intézménybe kerülhessen és ne uzsoráshoz vagy éppen a kocsmába.

(A képviselő sajtótájékoztatójának hivatalos, változtatás nélküli szövege)